Kellariperustus

Kellariperustus

Kellariperustukseen päädytään usein kaavaehtojen, tontin ominaisuuksien tai lisätilan tarpeen vuoksi. Kellariperustusta käytetään usein rinnetonteilla, osakellarina tai kokokellarina. Tasamaalle rakennettaessa saadaan esimerkiksi harraste- tai varastotiloja maan alle, jopa kokonaisen muunneltavan kerroksen verran. Lujarakenteinen kellariperustus tarjoaa helposti muunneltavaa tilaa, jossa väliseiniä ei välttämättä tarvita.

Kellariperustus on mahdollista toteuttaa lähes kaikkiin maaperätyyppeihin. Kellariperustus rakennetaan yleensä (betonivaluharkoista latomalla) harkoista muuraamalla, samalla periaatteella kuin harkkoperustus. Valetun betonianturan päälle(ladotaan betonivaluharkoista) muurataan betoniharkoista seinän runkorakenteet, jotka kellariperustuksessa muurataan joko kylmäksi, puolilämpimäksi tai lämpimäksi tilaksi. Kellarin runkorakenteen päälle asennetaan betonilaatat, (ontelolaatat, paikallavalettulaatta) jonka jälkeen voidaan jatkaa talon rakentamista halutulla tavalla.
Ammattitaitoinen rakennesuunnittelija auttaa tekemään yksityiskohtaisen suunnitelman kellariperustuksellesi sen mukaan, millaisia tiloja kellariin haluat.

Tee kellariperustus oikein

Perustukset ovat rakennuksen kenties tärkein osa. Oikein toteutetut perustusrakenteet takaavat parhaan mahdollisen kosteus- ja rakenneteknisen toimivuuden, ja siten pitkäikäisen talon.

Oikein toteutettu alapohjan lämmöneristys ja perustusten routasuojaus takaavat rakennukselle pitkän käyttöiän. Hyvä lämmöneristys ja routasuojaus suojaavat perustusta ja koko rakennusta routavaurioilta sekä kosteus- ja homeongelmilta. Asianmukainen salaojitus ja kapillaarikatko pitää perustuksen alaisen maaperän kosteuden kurissa. Jos maaperässä on radonia tulee radon suojaus tehdä erillisen suunnitelman mukaisesti.

Kellariperustuksen yleisin riskikohta liittyykin lähinnä kosteuteen. Jos kellariperustus tehdään huokoisesta materiaalista (huomioi kevytsoraharkkojen tai muurauslaastin huokoisuus!), on se suojattava huolellisesti kosteutta vastaan. Kosteutta voi tulla rakenteisiin sateen, valumavesien, kapillaarisen imun ja virtauksen myötä, sekä myös sisätiloista.

Kellariperustuksen monet edut

Lammi-betoniharkoista toteutettu kellariperustus on turvallinen ja kestävä. Mittatarkkoja harkkoja ei tarvitse muurata lainkaan, vaan ne vain ladotaan paikalleen ja valetaan umpeen. Niistä syntyy kosteutta kestävä, palamaton ja tiivis rakenne. Kellaritoimituksemme sisältää myös radon-suojauksen.

Kellari on myös luja: et tarvitse pakollisia väliseiniä ja voit siten suunnitella tilankäytön vapaasti. Kellari on energiatehokas, sillä se on erinomaisesti lämpöä eristävä, tiivis ja massiivinen. Osana talokokonaisuutta kellari tuo asumismukavuutta ja väljyyttä perheen käyttöön.

Lammi-Kivitalot tarjoaa kellariperustuksen helposti, nopeasti ja kustannustehokkaasti yhdestä paikasta. Kattava kellaritoimituksemme sopii myös omatoimirakentajalle.

Lue lisää kellariperustuksesta.